Prvi navijački koraci!

Navijanje može biti velika i važna životna lekcija. Proživite zajedno s djetetom njegove prve nespretne navijačke korake!

 Pozitivni aspekti navijanja

Navijanje sve više privlači najmlađe naraštaje. I prije nego što se roditeljski uplašite da će vam djeca postati "navijači-nasilnici", opustite se jer navijanje može biti dobra odgojna metoda, oblikovati stavove vašega djeteta i biti dobra zabava. Kako, reći ćemo vam sada.

Ukoliko vaše dijete pokaže afinitete prema nogometu (ipak je ta skupina navijača najdominantnija), iskoristite taj poriv kao komparativnu prednost. Navijanje za male navijače znači puno radosti i poistovjećivanje s njihovom ekipom, a upravo to poistovjećivanje neminovno je za odrastanje. Idoli sportaši, najčešće su dobar uzor.

Zdrava sportska pobuda za pobjedom  pružit će vašem djetetu priliku za učenje velike lekcije, one o pobjedi i porazu, o poštivanju suparničkih igrača i navijača, o toleranciji i zajedništvu.

Tu lekciju na putu prema odrastanju svi moramo proći, a što je dijete ranije svlada, predstavljat će mu manju prepreku u životu.

Razbijmo roditeljski strah

No, kako su strahovi od navijačke supkulture obično na strani roditelja a ne djeteta, probat ćemo vas informirati kako biste mogli očekivati određene obrasce ponašanja, one neugodne prevenirati i potaknuti one kvalitetne. Jer, svjestan roditelj najbolji je dječji prijatelj.

Nogomet, najvažnija sporedna stvar na svijetu, svoju je popularnost stekao zahvaljujući tome što je uspio privući veliki broj navijača. Kako je Velika Britanija domovina modernog nogometa, navijačka kultura razvila se na prvom mjestu tamo, a 20-ak godina kasnije u Hrvatskoj se odvija isti proces.

Elementi navijačke supkulture

U stvaranju navijačke supkulture nastaje navijački jezik te specifična navijačka obilježja: svijest o pripadnosti, ispisivanje grafita kao potreba za ostavljanjem traga i potvrde postojanja, upotreba engleskog jezika, prisvajanje stila frizure, piercinga, tetovaže, nerijetko konzumiranje alkohola i droga. No, dragi roditelji, kućni se odgoj ne odbacuje tek tako, stoga ne brinite. Pratite li pomno razvoj svoga djeteta kroz život, nikakve se deformacije u ponašanju neće dogoditi. Dobro je dijete upoznati sa svim elementima i upozoriti ga na posljedice (priču, naravno, prilagodite uzrastu).

Bezazleni rituali i navijačka obilježja jesu stil odijevanja (dugo je zaštitni znak navijača bila "spitfire" jakna), te klasična obilježja navijačkog identiteta: šalovi, zastave i kape.

Ti su elementi često popraćeni brižljivo pripremljenim navijačkim koreografijama, plesovima, efektnim bakljadama, duhovitim transparentima i pjesmama. Bilo bi nemoguće govoriti o navijačkom identitetu a ne dotaknuti se glazbe, koja obilježava generacije i generacije navijača.

Obiteljski navijački ritual

Predlažemo da zajedno sa svojim djetetom učinite prve navijačke korake.

Zapamtite, djeca su kao spužve i upit će većinu vaših navijačkih rituala - stoga budite pristojni. Masovno gledanje nogometa, kakvo se često za vrijeme europskih i svjetskih prvenstava upriličuje na otvorenim prostorima, primjerice velikim trgovima, ili obiteljski ritual uz gledanje utakmice na TV-u u dnevnom boravku, grickalice, negazirani sokovi, kućni transparenti, plesne koreografije i skladanje vlastitih navijačkih pjesama, omogućit će jaku kolektivnu identifikaciju djeteta s klubom ili reprezentacijom, ali i s vlastitom obitelji.

I na kraju, zašto navijanje ne bi postalo zajedničkim ritualom? Provedite prve navijačke trenutke zajedno!

 

Snježana Vračar Mihelač

Komentari 11

Prijavi se i ostavi komentar!

 1. zdravo LINO ja sam Paola kako si ? s tvojim kalendarom za 2012 godinu svašta ima igre naljepnice i sve ostalo ja imam dvije mace jednu kornjaču jednoga hrčka jednoga psa dva zeca i jednoga zamorca.
  pogotovo imam novu školu ja idem u 2. razred a dok ču iči u 3. razred onda ču iči i u novu školu ja sam iz kalinovca. omileno mi je jelo palečinke. mljac.imam jednu siansku macu.super.baš ja.

 2. moja omiljena pijesma mi je od tošea i tonia cetinskoga. jedva čekam ljeto onda idem na more i kupamse u jako jako dubokom moru.

 3. moj dragi lino očeš mi doći na rođendan

 4. ma zezateme me

 5. STA JE OVOOOOO

 6. SRETAN BOŽIČ I NOVA GODINA SVIMA SREEEEEEEEEEEEEEEEEEEETNOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!! !!!!!

 7. obožavam te lino jedem stalno tvoje projzvode i napred u fudbalu juhu lino ura

 8. zašto odgovarate nešto što nije vezano za ovo... pa dobro i ja ću...lino dođi mi na rođendan...još ne znam kad ću ga slavit ali pravi rođendan mi je 22.8.2013...nemoj slučajno doći na taj datum <3

 9. sa ovim <3 htjela sam napravit srce je li možda ide ovako3>

 10. ... pošto ja ne znam to

 11. ne, ne, DoroteaB, srce se pravi ovkako: <3 bobro si ga napravila 1. put!!!!!!!!!!

Lino.eu koristi kolačiće za pružanje jednostavnog i boljeg iskustva korištenja Internet stranice. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda stranice www.lino.eu slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda stranice kliknite na X.