Kako pomoći djetetu da postane uspješan i zadovoljan učenik!

Pomognite svojem djetetu da čim prije usvoji radne navike i uči s uživanjem, te pritom postiže najbolje moguće rezultate.

Samostalno, uspješno i zadovoljno školsko dijete san je svakog roditelja. Kako se takvo dijete ne rađa već odgaja roditeljski ideal može (i trebao bi!) postati stvarnost.

Osigurajte poticajne uvjete za učenje!

Uredite djetetu poticajnu okolinu za učenje, prvenstveno mirno mjesto na kojem će moći raditi u miru i tišini. Dijete neka izradi poseban natpis za vrata ne smetaj učim koji će ukućane, posebno mlađu braću i sestre, upozoravati da ne buče i ne ulaze u sobu.

Uvedite pravilo da za vrijeme učenja televizor i kompjuter moraju biti isključeni!

Za uspostavljanje što bolje radne atmosfere dječju sobu podijelite na prostor za spavanje, razonodu i učenje. Prostor za učenje opremite policama, te radnim stolom i stolicom prilagođenim dječjem uzrastu (noge uvijek moraju biti na podu!).

Za postizanje ozbiljne, a u isto vrijeme i ugodne atmosfere koja potiče i olakšava učenje, radni dio sobe opremite i zidnim panoom za bilješke, podsjetnike, raspored sati i dnevni plan rada. Osim na učenje u miru i tišini, dijete potičite i na održavanje reda na radnom stolu, u ladicama i na policama. Primjerice, pazite da stol ne postane odlagalište za stvari, te ga poučite i inzistirajte da na njemu budu samo trenutno neophodne bilježnice, udžbenici i pribor.

Organizirajte i isplanirajte radni dan!  

Iskoristite činjenicu da djeci pogoduje ako unaprijed znaju što i u koje vrijeme trebaju raditi, te stoga pomno organizirajte i isplanirajte njihov radni dan. Zajedno s djetetom odredite vrijeme za buđenje i polazak u školu (vodite računa da dijete ima dovoljno vremena da u miru pojede doručak!), za zadaće i učenje, ali i za igru, odmor i razonodu. Potom dijete strpljivo i uporno potičite da ga se pridržava kako bi se što prije naviknulo na učenje u točno određeno vrijeme, te shvatilo da igra, crtići, tv i kompjuter dolaze na red tek nakon ispunjena školskih obaveza. Prilikom planiranja uvažite dnevni bioritam djeteta. Naime, neka su djeca nakon škole toliko umorna da im treba više vremena da se odmore i nakupe novu snagu, pa im odgovara kasnije pisanje zadaća i učenje, dok drugima više odgovara da s radom počnu odmah nakon ručka i kratkog odmora. Jednako tako naviknite dijete da se odmara za vrijeme učenja i pisanja zadaće (u početku otprilike nakon svakih 20 minuta učenja neka slijedi odmor od 10- tak minuta!).

Što češće pohvaljujte dijete!

Za marljivo i uspješno učenje djecu pohvaljujte jer ih pohvale čine ponosnima i daju im poticaj za daljnji trud. Štoviše, zahvaljujući pohvalama, djeca ne samo da radije uče, već preuzimaju inicijativu (samoinicijativu posebno pohvaljujte!), pa ih više ne treba poticati na rad. Pritom manje koristite općenite pohvale (bravo, odlično, super!), a više konkretne koje djetetu daju i vrijednu povratnu informaciju o tome što je dobro napravilo i kako napreduje. Ne pohvaljujte samo rezultate već i trud i marljivost, posebno ako se radi o djeci s manjim mogućnostima. 

Pazite da ne pretjerate s pohvalama jer neumjereno i neutemeljeno pohvaljivanje stvara ovisnost, pa dijete ne uči iz užitka već samo iz potrebe da bude pohvaljeno ili nagrađeno.

Kako su zadaće i učenje težak posao za dijete, s vremena na vrijeme njegov trud i postignuće nagradite sitnicama koje ono voli: igračkom, knjigom, ali i kartom za kino, za bazen, izletom ili slično. Nagrada potiče motivaciju za učenje i toleranciju na stres, odnosno frustraciju.

Stvorite pozitivno emocionalno ozračje!  

Djetetu stalno budite podrška, hrabrite ga i motivirajte na učenje. Kako su dobro raspoloženje i motivacija  povezani, potrudite se da u djetetovom životu bude što više smijeha: pričajte viceve, gledajte komedije i prepričavajte smiješne dogodovštine. K tome, i dalje uvažavajte njegovu potrebu za igrom, ne uskraćujte mu igračke na račun knjiga i pribora jer drastičnim rezom možete narušiti pozitivan stav prema školi. Prihvatite njegove i dobre i loše strane, te mu pomognite da u učenju postigne ono što najviše može.

Prihvatite dijete kao individuu i nipošto ga ne uspoređujte s drugima, braćom, sestrama ili kolegama u razredu.

Naravno, djetetu je potrebno ukazati i na pogreške i njihove posljedice, no pritom nikad ne kritizirajte, ili još gore, ne vrijeđajte njegovu ličnost, već samo konkretan postupak ili ponašanje. Pomognite djetetu da shvati da je loša ocjena samo signal da drugi put može bolje i da se loša ocjena može ispraviti. Potičite ga na ispravljanje, te mu pritom pomognite koliko god je to potrebno.

Odgajajte dijete za samostalnost!

Od samog početka je neobično važno da dijete samostalno izvršava svoje obaveze, te da samo ciljano traži pomoć roditelja (u početku budite uvijek u blizini!). Nipošto ne radite za njega ono što može uspješno odraditi samo jer ako se navikne na pretjeranu brigu neće biti ni sigurno u sebe ni zainteresirano za učenje. Umjesto da odmah uskočite kad nešto ne može, te čak i napišete zadaću umjesto njega, hrabrite ga i potaknite da pokuša ponovo i potrudi se najviše što može. Ako ni potom ne uspije, pohvalite njegov trud i svesrdno mu pomognite.

No, ni kada je djetetu pomoć neophodna ne nudite mu gotova rješenja, ne rješavajte zadatke umjesto njega, već mu svojim savjetima i iskustvom pomognite da samo dođe do rješenja. Na taj ćete mu način pomoći da nauči učiti i otkrije da u tome može i uživati. Naravno, kako se samostalnost razvija polako, korak po korak (u početku svako dijete treba veću ili manju pomoći roditelja!) u svojim nastojanjima budite apsolutno dosljedni i jako strpljivi.

Obogatite djetetov jelovnik hranom za mozak! 

Kako uspjeh ovisi i o prehrani, jelovnik primjeren školarcu treba se temeljiti na različitim vrstama žitarica i proizvoda od žitarica, grahoricama, voću i povrću, mlijeku i mliječnim proizvodima, te nemasnom mesu i suhomesnatim proizvodima. Jelovnik obogatite i  hranom za mozak:  ribom i plodovima mora, orašastim plodovima (orasima, bademima, lješnjacima) te sušenim voćem, marelicama, smokvama i posebno grožđicama, namirnicama koje pogoduju učenju, razmišljanju, pamćenju, koncentraciji i pažnji. Primjerice, za nakupljanje nove energije i grickanje u pauzi između dvije zadaće pomiješajte različite orašaste plodove i sušeno voće i držite ih u staklenci na radnom stolu. Kako su za funkcioniranje mozga neophodni voda i kisik, pobrinite se dijete pije dovoljno vode, biljnih čajeva i voćnih sokova, te da barem 1 sat dnevno bude fizički aktivno na svježem zraku.

Valerija Rodek, dipl. pedagog

Komentari 3

Prijavi se i ostavi komentar!

  1. pomaganje je lijepo

  2. znam

  3. također

Lino.eu koristi kolačiće za pružanje jednostavnog i boljeg iskustva korištenja Internet stranice. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda stranice www.lino.eu slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda stranice kliknite na X.