Mlijeko i mliječni proizvodi u prehrani djece

Mlijeko i mliječni proizvodi su nezaobilazna hrana za dojenčad i malu djecu jer osiguravaju opskrbu važnim hranjivim tvarima.

Bez obzira radilo se o majčinom mlijeku ili supstitucijama na bazi kravljeg mlijeka, mlijeko je u dojenačkoj dobi ključna namirnica prehrane.

Svi se pedijatri slažu da je majčino mlijeko najbolja hrana za dojenčad, naprosto zato jer osigurava sve hranjive tvari i zaštitne čimbenike. Preporuča se dojenje najmanje do 6 mjeseci starosti djeteta, ali ovisno o mogućnostima majke čak i do godinu dana.

Što kada majka nije u mogućnosti dojiti?

Kada majka nema mlijeka, nema ga dovoljno ili iz nekog drugog razloga nije u mogućnosti dojiti, tada je jedino rješenje industrijska zamjena na bazi kravljeg mlijeka, tj. adaptirano mlijeko.

Premda je posljednjih desetak godina napravljen veliki napredak u pogledu tehnologije i pakiranja, ostaje činjenica da je "formula" dojenačke hrane, koja se dijeli na onu za nedonoščad, dojenčad do 6 mjeseci i preko 6 mjeseci, samo zamjena za majčino mlijeko koja osigurava normalan rast i razvoj djeteta.

Oko toga da li je (i koliko) kravlje mlijeko prikladno za nerazvijeni probavni sustav dojenčeta bilo je puno stručne rasprave koja i danas traje, ali ostaje činjenica da je kravlje mlijeko najbolja podloga za proces adaptacije u kojem se, podešavanjem, sastav može dotjerati vrlo približno sastavu majčinog mlijeka.

Adaptacija kravljeg mlijeka za uporabu u prehrani dojenčadi sastoji se u podešavanju masnoća, vitamina, minerala i ostalih tvari. Naime, između kravljeg i humanog mlijeka velika je kvalitativna razlika osobito u sadržaju minerala i pojedinih masnih kiselina.

Prema stupnju adaptacije kravljeg mlijeka formulacije dijelimo na:

- potpuno adaptirane gdje se svjesno imitira prosječni sadržaj u majčinom mlijeku

- djelomično adaptirane tj. takve formule gdje su prilagođene samo glavne sastavnice.

Dojenčad iznad 12 mjeseci starosti

Kada se radi o dojenčadi iznad 12 mjeseci starosti, kravlje mlijeko može biti dobra hrana jer osigurava izvore energije, proteina, masti i kalcija, ali isto tako može postati izvorom problema kao što su nepodnošljivost laktoze, alergije na proteine kravljeg mlijeka (kazein, laktalbumin) itd. Ako kod djece postoji problem intolerancije na mliječni šećer (laktozu) ili alergije na proteine kravljeg mlijeka, preporučuje se kravlje mlijeko zamijeniti sojinim, uz napomenu da postoji i osjetljivost na sojine proteine. Osim toga, kalcij koji se dodaje u sojino mlijeko znatno se slabije apsorbira od kalcija iz kravljeg mlijeka pa o tome treba voditi računa. U takvim slučajevima djeci se preporuča davati dodatni kalcij citrat u obliku tableta za žvakanje. Ostale vrste mlijeka (ovčje, kozje) također dolaze u obzir kao zamjena za kravlje mlijeko, ali kod toga treba voditi računa da u sastavu tih namirnica ima dosta velikih razlika u sastavu minerala, masnoća i folne kiseline, što svakako treba uzeti u obzir.

Djeca predškolskog i školskog uzrasta

Mlijeko i mliječni proizvodi (jogurt, sirevi) imaju važnu ulogu u prehrani djece predškolskog i školskog uzrasta i zbog toga se toplo preporučuje 1-2 čaše dnevno. Čaša mlijeka ili jogurta donosi oko 8 g proteina i ako se to doda ostalim izvorima hranjivih tvari, to je potpuno dovoljno za razvoj i rast djece. Osim toga, čaša mlijeka donosi dragocjeni vitamin D koji je neophodan za apsorpciju kalcija. Nemojmo zaboraviti da ovog vitamina nedostaje preko zime kada nema dovoljno sunčeve svjetlosti.

Čaša mlijeka sadrži i oko 200 mg kalcija što je nezamjenjiva količina u svakodnevnoj prehrani.

Preporučeni dnevni unos kalcija za djecu je:

1-3 godine - 500 mg

4-8 godine - 800 mg

9-18 godine - 1 200 mg

Sirevi su koncentrat mlijeka i daleko bogatiji izvor energije zbog višeg sadržaja mliječne masti i značajan su izvor kalcija koji je djeci potreban za rast i razvitak koštanih struktura. Zbog višeg sadržaja mliječne masti nisu prikladni za malu djecu, što ne znači da djeca predškolskog i školskog uzrasta ovu namirnicu ne mogu konzumirati. Mala djeca mogu konzumirati svježi malomasni sir u obliku raznih namaza za kruh (sa i bez dodanog povrća).

Najbolje se držati pravila "3 mliječna obroka dnevno", što praktično osigurava sav građevni materijal za rast. Spretno kombiniranje nabrojanih proizvoda kod toga je najvažnije.

 

Dr. sc. I. Kulier

Komentari 1

Prijavi se i ostavi komentar!

  1. mljac

Lino.eu koristi kolačiće za pružanje jednostavnog i boljeg iskustva korištenja Internet stranice. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda stranice www.lino.eu slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda stranice kliknite na X.