Kalij - elektrokemijski stroj

Preporuka za kalij za školsku djecu se kreće oko 3000 mg/dnevno, a kod tinejdžera više tj. 4700 mg/dnevno. Osim banana,dobar izvor kalija su rajčica, sok od rajčice i ketschup zatim orašasti plodovi i grožđice.

Kada su namirnice konzumirane, one se u tijelu oksidiraju uz stvaranje topline i energije. Ostatak tog procesa je pepeo, a u njemu dominiraju natrij, kalij, kalcij i magnezij nad fosforom, kloridom i radikalima organskih kiselina koji su označeni kao kiseli pepeo.

Pozitivni brojevi indiciraju potencijalnu kiselost, a negativni brojevi potencijalnu alkalnost. Naravno da je glavna svrha prehrane da alkalna hrana prevlada kiselu. Datulje, banane i većina povrća imju negativni predznak (datulje -13,67, banane -6,93) zbog čega služe za stvaranje alkalne sredine. Sirevi imaju + 18, a piletina + 15,6 i oni spadaju u potencijalno kiselu hranu. Ako je zdravstveno stanje čovjeka u redu, u tijelu postoji tzv. acidobazna ravnoteža.

Kalij je glavni kation (pozitivno nabijeni elektrolit) unutar stanica pa presudno utječe na metabolizam vode i druge procese u organizmu. U hrani ga ima dovoljno pa se u normalnim okolnostima ne može govoriti o njegovu deficitu. Ali zato kod vrhunskih sportaša kao što su primjerice biciklisti (Tour De France) i tenisači do takvog deficita dolazi vrlo lako zbog čega oni sa sobom nose banane.

Kod sportaša je situacija drukčija. Kalij se naglo se gubi pa ga treba i nadoknađivati. Veliko ispitivanje provedeno u SAD-u u različitim sportskim disciplinama otkrilo je činjenicu da je deficit kalija mnogo veći nego se mislilo. Zbog toga se dodaje u izotonične napitke, a daje se i u tabletama. Specijalne vojne jedinice (marinci) u svom paketu nose i tablete kalija koje uzimaju kada su potpuno iscrpljeni. Naime, intenzivna mišićna aktivnost stvara mliječnu kiselinu koja ukruti mišiće te izaziva bolne grčeve. Kalij i kalijeve soli neutraliziraju mliječnu kiselinu.

Kako djeluje

Kako nam koristi kalij u prehrani? Drži krvni tlak niskim, reducira rizik od bubrežnih kamenaca i smanjuje gubitak kalcija iz kostiju.

U kombinaciji s kloridom i natrijem, tj. ostalim elektrolitima, kalij omogućuje provodljivost impulsa u živčanim vlaknima. Fizičko iscrpljivanje izazvano intenzivnim treningom dovodi i do psihičkih promjena koje se upravo pripisuju slabljenju elektrolitske veze i smanjenoj provodljivosti živčanih impulsa. Kada nema provodljivosti impulsa, isto je kao kad nema telefonskih linija, tj. nema nikakvog "razgovora" unutar organizma.

Kalij regulira razinu pH, tj. kiselost krvne plazme, a od te razine zavise brojne druge tjelesne funkcije, primjerice krvni tlak. Kalij je neophodan u metabolizmu proteina i ugljikohidrata. Svi paze na natrij, a njega bi zapravo trebalo zaboraviti, a pozornost obratiti na kalij. Proljev, povraćanje i diuretici "istjeruju" kalij iz tijela pa je izrazita slabost nakon takvih stanja posljedica akutnog deficita kalija.

Gdje ga ima?

Hrana biljnog podrijetla bogata je kalijem, što znači voće i povrće. Tenisači dobro znaju da ga ima u bananama i do 500 mg/100 g pa u svakoj pauzi konzumiraju po nekoliko "grizova".

Bogati izvori kalija su: grah, mlijeko, soja, bademi, avokado, špinat, losos, pileća prsa, blitva, krumpir, grožđice, dinje, marelice, jagode, naranče, kupus, cvjetača, prokulice, brokula, rajčica, sok od rajčice, ketchup i orašasti plodovi.

Doziranje i sporedni učinci

Ako jedna banana srednje veličine sadrži 500 mg kalija, onda je nelogično da neki proizvođači suplemenata koriste tablete ili kapsule s manjim dozama.

Srećom, djeca kod normalne prehrane (puno voća i povrća) imaju dovoljno kalija pa ga posebno ne treba dodavati. Ako ga nema dovoljno zbog gubitka povraćanjem ili zbog bolesti, treba ga nadoknaditi, ali kod toga oprez jer nije dobro da ga nema isto kao što nije dobro kad ga ima u višku. Preporuka za kalij za školsku djecu se kreće oko 3000 mg/dnevno, a kod tinejdžera više tj. 4700 mg/dnevno. Osim banana koje smo spominjali dobar izvor kalija su rajčica, sok od rajčice i ketchup zatim orašasti plodovi i grožđice.

Dr. sc. I. Kulier

Komentari 6

Prijavi se i ostavi komentar!

 1. to nisam znala svašta

 2. njam

 3. Volim banane

 4. Postovani dr. Kulier,
  u ovom clanku, kao i u clanku na coolinarika.com navedeno je da su " 2 žličice instant kave sasvim dovoljan izvor kalija da podmiri sve dnevne potrebe."
  Buduci da su dnevne potrebe odrasle osobe cca. 4700 mg tj. 4,7 g kalija, a u instant kavi ga ima 5%, moja racunica kaze da bi trebalo popiti 100 g instant kave dnevno da bismo "podmirili sve dnevne potrebe", jer 5% od 100 g = 5 g tj. 5000 mg.
  2 zlicice instant kave su cca. 4 g, a to znaci da one sadrze samo 200 mg kalija, manje nego pola banane.
  Ukoliko mislite da moja racunica nije tocna, molim da me ispravite, a ukoliko jest, molim da promijenite ovaj podatak jer sam ga pronasao kopiran na nekoliko mjesta, npr. magazin.net.hr i mislim da postavlja netocan i opasan presedan.

 5. Hvala na komentaru. Tekst je korigiran.

 6. bok Lino to si ti napokon se barem nekom javljaš i napokon mogu vidjeti tvoj komentar! zbilja sam sretna, ma presretna što mogu vidjeti bar jedan tvoj komentar!da bar znaš moje veselje i sreću i usput imaš predivnu sliku za profil. ja napokon mogu razgovarati s tobom, Lino, ja svake godine primam tvoj Lino kalendar od 2005 i tako ću svake godine slati lentice sa Lino proizvoda. hvala ti Lino što si me tako razveselio i dirnuo me sve do srca!još ti jednom zahvaljujem i šaljem veliku pusu, cmok!!!!!!!!!!!! tvoja Nika i moja sestrica paulina!!!<3

Lino.eu koristi kolačiće za pružanje jednostavnog i boljeg iskustva korištenja Internet stranice. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda stranice www.lino.eu slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda stranice kliknite na X.